fbpx

THE MANNEQUINS ORCHESTRA

THE MANNEQUINS ORCHESTRA és la banda virtual que ha acompanyat a s’Skarabat gairebé des del 2010. Està formada per Joan Toni Fuster a la guitarra/piano i veu, en Joan Toni Fuster al baix i coros, en Joan Toni Fuster al banjo/acordió/ukeleles/programacions i altres instruments per donar color i, aquesta vegada ha comptat amb n’Àngel Fuster, que s’estrena a la bateria i presa de decisions cap on va aquest treball, en Joan Toni de MARFAN a les seccions electròniques i de n’Albert Fuster en algunes veus, programacions i bombardí. Són menors d’edat però ho han fet perquè han volgut, sense cap tipus d’obligació; així que no hi ha explotació infantil i a sobre, hi ha coses que he hagut de deixar d’incloure perquè en un moment donat han passat de continuar. Els músics són així. Un dia estan amunt i a l’altre es venen avall i te deixen tirat.

Aquest treball està ideat únicament dins la ment de Joan Toni Fuster des de fa un grapat d’anys, molts diria. I la idea principal s’ha vengut inamovible mentalment però s’han improvisat i decidit i canviat i reinventat a dins s’estudi a cops d’ànima. Per exemple, decidirem enregistrar una improvisació que es dirà “Garage Impro”; estàvem prou excitats amb el tema i preocupats com continuaria la cançó. En un moment donat n’Àngel entaferrà: deixa només la intro! No continuis amb el tema. ??? I ho deixam així? I em respon: Molts de temes que escolt comencen super guais i després he d’aguantar 3 minuts d’autèntica merda. No se’n parli pus. Així es queda. Record a “Perversa” que tenia lletra en anglès i me va dir: fote-li una lletra que s’entengui, cony, tu que en saps! Joder amb sa jovenea, normalment mai faig cas i aquest pic ho vaig fer i no m’arrepentesc.

Hi ha temes com “Estiu ‘97” que s’inventaren en un concert aqueix any a sobre un ritme que escoltava en aqueix moment d’una banda local. No la vaig escriure mai a cap paper. Sempre ha estat dins el cap i no ha estat fins aquest any que m’he decidit a enregistrar-la. No tenc cap manera de demostrar-ho, però els amics que me picaren a fer-ho fliparan en escoltar-la. Altres com “Viejas Fotos” eren introduccions de temes que més tard vaig enregistrar i no el vaig incloure. Hi ha gent que encara està molesta per això. Hi ha instruments que necessitaven una Tape per sonar com sonen i d’altres que no s’haguessin pogut realitzar sense la tecnologia d’ara. És un disc que no sabia com tenia que encadenar un tema amb l’altre, però sí sabia com ho volia dins el meu cap. Arriscat ho és una estona. Avorrit gens. Sona a ‘90, a cotxeria, però també actual, amb ingredients d’electrònica, a vintage però de llums de festival, a fusió i músiques del món. Un disc que només es pot realitzar amb carta blanca dins l’estudi; com els Beatles, sense presses però sense retocar massa, sense netejar ni afinar com els discs comercials d’ara, on tot és una mentida on artistes mediocres pareixen déus del pop. És un disc que, per circumstàncies, només podia fer en aquesta època de confinament, sense pressions, sense pressa, sense aspiracions, només amb l’única obligació de passar-s’ho bé i que tots els astres s’han alineat en la mateixa direcció. És un EP mancat de palla, temes curts, sense gaire solos ni codes, ni repeticions innecessàries per fer que siguin més llargs. No hi ha silencis. Tot va lligat. Està pensat per escoltar-se de pe a pa. D’aquí a Inca i ja està.

Amb aquest escrit, només pretenc fer-vos gola, a motivar-vos a escoltar-lo, perquè tal vegada no n’hi haurà d’altre; a que descobrigueu una part de mi, una part d’aquells escarabats que a la fi s’han decidit a sortir de sa cisterna.